Lammytterlår med pasta och gorgonzola

4 port

300 g ytterlår av lamm

250 g kastanjechampinjoner

1 rödlök

5 vitlöksklyftor


Sås

2 dl vitt vin

2 dl grädde

2 msk japansk soja

2 msk oxfond med rödvin

150 g gorgonzola


hackad persilja (går bra med fryst)

riven parmensanost (eller Bredsjö hård)

olivolja att steka i

salt 

peppar


500 g penne pasta

Lägg fram köttet så det får vara i rumstemperatur i en timme innan påbörjad tillagning.




Skär köttet i smala strimlor.

Stek det i en traktörpanna med olivolja. Salta och peppra.

Häll därefter upp köttet i en annan skål och låt det vila en stund.


Skär löken i strimlor och pressa vitlöken.

Stek det därefter mjukt i olivolja i samma panna som köttet nyss stektes i. 

Finhacka champinjonerna och låt dem stekas tillsammans med löken. Salta och peppra.


Häll i det vita vinet och låt det koka ner till hälften ungefär.

Häll därefter i grädde (och pastavatten om det behövs). Lägg i köttet och ha ganska hög värme. 


Häll i sojan och fonden. Smula ner gorgonzolan.

Låt allt koka i hop en stund. Blanda ner persiljan.


Koka pastan al dente och häll därefter ner den i såsen med köttet. 


Riv osten och toppa med den innan servering.