Lammstek med ratatouille

4 port

Benfri lammstek

3 vitlöksklyftor


Kryddblandning

Färsk eller torkad rosmarin

skal från 1/2 citron

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

salt

peppar


Ratatouille

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 zucchini (eller 1 aubergine och 1 zucchini)

1 gul paprika

1 förpackning körsbärstomater

3 msk tomatpuré

3 dl vitt vin

färsk basilika

honung

salt

peppar



Sätt ugnen på 175 grader.


Stick ett antal hål jämt över steken, lagom stora att rymma en halv vitlöksklyfta.


Skala vitlöken och halvera klyftorna på längden, en eller ett par gånger. 

Tryck ner bitarna i steken. Salta och bind upp steken.


Hetta upp olja i en panna och ge köttet en fin stekyta runt om.

Sätt en stektermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen.


Hacka ihop kryddblandningen av rosmarin, citronskal, vitlök, salt och peppar. Blanda med olja och bred jämt över steken innan den placeras i ugnen. 


När innertemperaturen nått 56 grader är köttet ganska lagom.

Låt köttet vila i 15 minuter innan det skivas upp.



Till grönsaksröran hackas lök och vitlök.

Skär zucchini (och aubergine) och paprika i tärningar.

Hetta upp olja i en panna och stek lök och vitlök i ett par minuter innan resten av grönsakerna hälls i.

Låt allting få lite färg och kicka sedan ner tomatpurén. Fräs ytterligare i någon minut (tomatpurén behöver brynas ordentligt).


Häll därefter på vin och tomater.


Låt småputtra i minst 30 minuter och smaka av med honung, salt och peppar.


Ringla gärna över balsamico i samband med servering.