Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

4 port

1 kg benfri lammstek

2 vitlöksklyftor

2 msk färsk rosmarin

2 msk färsk timjan

smör

salt & peppar


Gratäng

500 g jordärtskockor

400 g mjölig potatis

2 gula lökar

3 dl vispgrädde

1 dl lagrad riven ost

salt & peppar


Tomatsalsa

300 g körsbärstomater

2 scharlottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 msk chilisås

rivet skal av 1/2 citron

1 tsk honung

2 msk färsk timjan

1 msk färsk rosmarin

salt & peppar

Lägg fram köttet i rumstemperatur en stund innan tillagning.


Sätt ugnen på 150 grader. 


Gratängen: Skala och skiva jordärtskockor, potatis och lök (gärna allt i matberedare).

Blanda med grädde och lägg i en ugnssäker form. Strö riven ost över.

Sätt in i ugnen ca 1 timme. 


Köttet: Rubba köttet med hackade vitlöksklyftor och örter. Salta och peppra.

Stek i smör i en stekpanna så köttet får en fin yta. 

Placera en stektermometer i köttet och ställ i nedre delen av ugnen tills köttets innertemperaturen når 56 grader.

Ta därefter ut köttet och låt det vila minst 10 minuter.


Tomatsalsan: Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken tunt.

Blanda ingredienserna till salsan och låt den stå resterande tid i rumstemperatur.


Skiva köttet och servera med gratängen och salsan.


Strö gärna timjan över samt flingsalt på köttet innan servering.