Lammlägg med jordärtskockspuré

4 port

4 lägg (ca 1 kg kött)

olivolja (till stekning)

3 gula lökar

10 vitlöksklyftor

2 morötter

200 g mixad paprika

3 tomater

rosmarin

malen spiskummin

oregano

chiliexplosion

2 lagerblad

1 kycklingbuljongtärning

1 köttbuljongtärning

1 flaska rött vin

salt

peppar


Jordärtskockspuré

3 påsar (á 500 g) jordärtskocka

2,5 dl grädde

salt

peppar

persilja

Värm ugnen till 160 grader. Putsa rent köttet från fett och eventuella hinnor.

Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta. Salta och peppra lammläggen och bryn dem tills de får lite färg.

Lägg de brynta läggen sedan åt sidan en stund.


Skär lök, vitlök och morötter i stora bitar. Stek i samma gryta tills löken börjar få lite färg.

Skär paprika och tomater i stora bitar och lägg ner i grytan tillsammans med övriga grönsaker.

Krydda efter smak med rosmarin, spiskummin, oregano, chiliexplosion och lagerblad.

Smula i kyckling- och köttbuljonen.

Rör om och häll därefter i en flaska rödvin. 

Placera läggen ovanpå alltsammans och ställ in grytan i ugnen utan lock i ca 3 timmar. Vänd på läggen efter halva tiden ungefär.


Jordärtskockspurén: Ca 40 minuter innan läggen är klara, skala och koka jordärtskockorna tills de är mjuka (ca 20 min). 


Häll av vattnet och mosa med mixerstav. Tillsätt grädde och salta och peppra efter smak. 


Efter att grytan gått klart i ugnen, ta upp köttet och putsa rent det från benet. Blanda därefter köttet med grönsaksröran. Salta och peppra efter smak.


Strö hackad persilja över purén och servera tillsammans.