Lammfilé med vitlökspotatis och Champinjonsås

4 port

600 g lammfilé (eller innanlår)

smör

salt peppar


Potatis

600 g potatis

6 msk smör

1 paket Boursin garlic & herbs

salt &peppar


Champinjonsås

250 g champinjoner

2 msk smör

2,5 dl vitt vin

1 msk Johnnys sötstarka senap

3 vitlöksklyftor

3 dl vispgrädde

3 tsk konc kalvfond

3 tsk japansk soja


Sallad

150 g sockerärtor

200 g rödkål

3 tsk balsamvinäger


Färsk timjan


Potatisen: Sätt ugnen på 175 grader.

Skiva potatisen tunnt i matberedare. Smält smöret. Vänd potatisskivorna i smöret och krydda med salt och peppar.

Varva potatisen med smulad ost i en smord ugnsfast form eller portionsformar - eller i smorda höga metallringar, så kallade utstickare. 

Grädda mitt i ugnen i ca 50-60 min.


Champinjonsås: Skiva champinjonerna och fräs dem hastigt i smör i medelvarm stekpanna.

Häll på vinet och blanda runt.

Tillsätt senap och pressad vitlök och låt koka ihop i några minuter. 

Häll på grädden och koka ytterligare ett par minuter till lagom konsistens.

Smaka av med kalvfond, salt och svartpeppar.

Låt koka ihop i minst 30 min.



Köttet: Krydda köttet. Bryn det i smör så det får färg.

Stick en stektermometer i köttet och kör klart det i ugnen tills innertemperaturen når ca 56 grader.

Ta ut köttet och linda in det i folie så det får vila en stund innan det skärs upp.


Salladen: Strimla rödkålen och dela sockerärtorna.

Fräs allt i smör tills de mjukar, men ändå har spänst.

Tillsätt balsamvinäger och vänd runt. 

Smaka av med salt och peppar.


Strö färsk timjan över rätten innan servering.