Lammentrecôte med pistasch-aioli och saltrostad färskpotatis

4 port

600 g lammentrecôte

1/2 citron


Marinad

1 dl mango i bitar

2 msk honung

3 msk balsamvinäger

1/2 dl olivolja

1/2 dl japansk soja

3 vitlöksklyftor

1 tsk chilikrydda (chiliexplosion)


Potatis

600 g färskpotatis

olivolja

salt


Pistasch-aioli

2 äggulor

1 msk pressad citron (eller 1/2 msk vitvinsvinäger)

1 msk Johnnys sötstarka senap

2 dl solrosolja

1 vitlöksklyfta

1/2 dl hackade pistaschnötter

1 tsk kajennpeppar

salt

Marinaden: Skala och pressa vitlöken. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Mosa mangobitarna. 

Lägg köttet i marinaden och låt ligga i rumstemperatur i ca 30 minuter. 


Potatisen: Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). 

Skrubba potatisen och skär den i halvor. 

Lägg den i en långpanna och strö över saltet. Ringa över oljan.

Rosta potatisen mitt i ugen i ca 20 min.


Aiolin: Vispa ihop äggulor, cironsaft (eller vitvinsvinäger) och senap. Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig vispning. Rör till en tjock aioli.

Rör ner pressad vitlök, 1/2 dl pistaschnötter, salt och kajennpeppar.

Häll upp i en skål och garnera med ca 1/2 dl hackade pistaschnötter.


Ta upp köttet och låt det rinna av. Skär citronen i skivor. Trä upp köttet växelvis med citronskivor på grillspett.

Grilla köttet några minuter på varje sida och krydda med salt.